Снимка Регионален исторически музей Бургас / RHM BurgasБезценно откритие в средновековния

...
Снимка Регионален исторически музей Бургас / RHM BurgasБезценно откритие в средновековния
Коментари Харесай

Откриха графити на 700 години в Русокастро

Снимка Регионален исторически музей Бургас / RHM Burgas

Безценно изобретение в средновековния град Русокастро още веднъж остави без мирис археолозите. Във водохранилището на замъка са открити над 50 рисунки-графити отпреди 700 години, оповестяват от  .
При изследването на водохранилището на замъка на средновековния град Русокастро е направено извънредно скъпо изобретение. Върху стените му са открити над 50 средновековни рисунки графити, датиращи отпреди 700 години. Изображенията са огромни по мярка, доближават до 30 см дължина и височина до 25 см. Представени са благородни елени, турове, разнообразни птици, коне, конници, кораби, кръстове, змии или морски чудовища и даже един октопод. Открит е и едноредов надпис, който сега се разчита. Това е цялостен отбор, като занапред ще се изследва дали рисунките са цялостен фолклорен роман, или са обособени изображения.
Графитите са изобразени с изострен железен предмет върху мазилката на водохранилището. Те са компактни и заемат един от неговите ъгли. Щерната е построена в края на XIII в., от този момент са и рисунките. Подобни са открити в Несебър, в църквите„ Св. София “ и „ Св. Богородица Перивлепта “ в Охрид, в някои пещери и скални манастири в Северозападна България. Най-много такива изображения има открити в старите столици Плиска и Преслав – общо близо 190 рисунки. Там обаче те са най-вече върху блокове от крепостната стена, а не върху мазилка – единствено с едно изключение.
В царската крепост Трапезица във Велико Търново също е намерено едно изображение на елен върху мазилка.
Рисунките от Русокастро се явяват най-големият масив в днешните български земи от епохата на развитото Средновековие. Те са безпределно скъпи, защото отразяват вижданията и духовната просвета на по-обикновените хора. Това не е елитарна просвета, каквато са църквите и монументалните здания от епохата, издигнати от царя и най-висшата аристокрация. Рисунките са отражение на националните, фолклорни показа на локалното население.
В момента местата с изображенията се укрепват и консервират под управлението на Силвия Борисова – реставратор на РИМ – Бургас. Те ще бъдат оптимално предпазени за зимния сезон. За това археолозите са подкрепени както от Община Камено, по този начин и от Земеделската кооперация в с. Русокастро.
Разкопките на средновековния град са финансирани от Община Камено и Министерството на културата, и се извършват от Регионален исторически музей –  Бургас.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР